Jdi na obsah Jdi na menu
 

Sčítání lidu, domů a bytů 2021

Sčítání lidu, domů a bytů 2021

 

Vážení spoluobčané, vyslechněte si prosím důležité informace, týkající se sčítání lidu, domů a bytů, které u nás probíhá v desetiletých intervalech a to již od roku 1869.

Statistici se ptají pouze na to, co není možné zjistit jinak. Už se tak například vůbec nebudou vyplňovat formuláře za domy, nebudou se zjišťovat majetkové poměry jako na příklad zda máte auto, ledničku, barevnou televizi a podobně, nebudou se ptát na váš zdravotní stav.

Sčítací formulář pro domácnost se skládá ze dvou částí: z části s údaji o bydlení a složení domácnosti a z části za jednotlivé osoby. 

U bydlení se zjišťuje, zda bydlíte ve vlastním nebo pronajatém bytě, plocha bytu, počet místností, vybavenost plynem a vodou a způsob vytápění.

Formulář pro jednotlivé osoby obsahuje otázky na místo obvyklého pobytu, což mnohdy nemusí být trvalé bydliště. Zjišťuje se nejen to k datu sčítání, ale také rok před sčítáním a v době narození. Dále to budou otázky týkající se nejvyššího ukončeného vzdělání, zaměstnání a místa pracoviště nebo školy.

Odpovědi na otázky o národnosti a náboženské víře jsou dobrovolné. Je na vašem rozhodnutí, zda na ně odpovíte. Pokud nechcete, nemusíte, ale doporučuje se odpovědi pravdivě uvést. Na příklad pro církve jsou údaje o počtech jejich příslušníků velmi důležité a sčítání je jedinou možností, jak je zjistit. 

Pro vyplnění údajů o všech osobách, které v bytě bydlí, potřebujete jejich jména, rodná čísla a data narození. Sčítací formulář je možné vyplnit i za další členy vaší rodiny. Musíte však znát situaci v domácnosti a také požadované osobní údaje jejích členů.

Sčítání 2021 je připravováno jako online, vůbec poprvé v naší historii. Můžete se sečíst jednoduše a bezpečně přes internet na webu www.scitani.cz. Zákonnou povinnost tak můžete snadno splnit z domova bez nutnosti kontaktu se sčítacím komisařem. Také online formulář můžete pomoci vyplnit někomu jinému, kdo to sám nezvládne.

Vyplnění online formuláře je rychlejší díky široké nápovědě a automatickému zobrazení otázek na základě vyplněných údajů.

Rozhodný okamžik sčítání je půlnoc z 26. na 27. března 2021. Až do 9. dubna máte každý možnost sečíst se jednoduše a bezpečně online prostřednictvím elektronického sčítacího formuláře. Kdo z vás se nesečte online, máte zákonnou povinnost od 17. dubna do 11. května vyplnit a odevzdat listinný sčítací formulář. Jejich roznos a sběr zajišťuje Česká pošta prostřednictvím svých poštovních doručovatelek.

Sčítání je povinné. O své osobní údaje strach mít nemusíte. Zveřejněné budou jenom souhrnné statistické výsledky, ze kterých není možné dovodit vztah ke konkrétní osobě. Správcem poskytnutých osobních údajů je výhradně Český statistický úřad.